Surat, Gujarat
6 hours ago

Frakt till ombud 59:- - Fri frakt från 500:-FAQ

Här listar vi en massa frågor som vi ofta får, tillsammans med våra svar

Vad är specialkaffe?
Det finns ingen helt överenskommen definition av specialkaffe, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att man ska få kalla kaffet för specialkaffe. I slutändan handlar det helt enkelt bara om att kaffet är väldigt mycket godare.
Dessa kriterier är bland annat:
- 100% spårbarhet, detta inkluderar t ex växtplats, botanisk variant, efterskördsprocess, inköpspris
- Hög kvalitet, kaffet måste ha fått minst 80 poäng av 100 av en sk Q-grader. Dessa personer är tränade och certifierade för att få betygsätta kaffets kvalitet
- Kaffet ska rostas så att kaffets ursprung tydligt märks
Definition enligt SCA (Specialty Coffee Association):
"Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung." Källa: https://sca.coffee/research/what-is-specialty-coffee

Hur kommer det sig att man startar ett kafferosteri i Slöinge?
Både Anna och Daniel är Utvecklingsingenjörer från Högskolan i Halmstad och producerar en mängd affärsidéer varje dag. Tack och lov realiseras inte alla idéer, men rosteriet klarade alla granskningsinstanser. Att vi just valde Slöinge beror på huset. Det var faktiskt ett spontanköp hittat på Hemnet som gjordes under tiden Daniel jobbade som konsult på Ringhals. Närheten till E6:an och närheten till storstäder påverkade också. Anna och Daniel har också rest mycket runt i världen och fått intryck som till slut landade i ett kafferosteri. 

Varför är ert kaffe så dyrt?
Det är egentligen så här mycket kaffe av den här kvaliteten kostar. På riktigt. Vi betalar bönderna vad kaffet är värt, så att det täcker kostnaden för att producera råkaffe och att de har råd att investera och förnya sin utrustning. Vi ser det lite som en investering i framtida skördar.

Är det hela bönor i kaffepåsarna?
Ja, alltid. Man kan självklart be att få kaffet färdigmalt genom att skriva en kommentar i webshopen. Tank bara på att hållbarheten på kaffe försämras avsevärt när det är malt. Jämför t ex med en flaska vin. Det är svårt att få personalen på Systembolaget att sälja en öppnad flaska vin. Helt enkelt för att de vill garantera kvaliteten. Vi resonerar på samma sätt. Kaffe börjar att oxidera på samma sätt som vin när det kommer i kontakt med syre.

Har ni ekologiskt kaffe?
Det mesta av vårt kaffe är odlat enligt ekologiska principer. Det dock väldigt få sorter som vi kan skriva att det är certifierat på. Detta kräver ju att bonden som odlar kaffet också måste vara certifierad och det är en kostsam historia som faktiskt kan vara förödande för böndernas ekonomi. Vi använder inte heller andra certifieringsorgan som t ex Fairtrade. Vårt kaffe handlas ofta upp direkt från bönderna. Den metoden kallas för Direct Trade och gynnar alla inblandade.

Hur gör jag för att brygga gott kaffe?
Använd kaffe av hög kvalitet. Det finns många bra rosterier i Sverige. Använd rent vatten som värms upp till 92-96 grader. Först vid den temperaturen kan vattnet extrahera ut smakämnena från kaffet. Välj en bryggmetod som passar dig (kapselmaskiner undantaget). Vi håller även kurser om man vill grotta ner sig mer i kaffebryggandets konst.

När byggdes huset?
1924. Det var då ett järnvägshotell. Augusta Nilsson drev järnvägshotellet i Slöinge under många år. Hon har fått ett kaffe tillägnat sig; Augustas Bryggkaffe.

Vad är kombucha?
Kombucha tros komma från sydostasien från början och är en dryck gjord på fermenterat te. Vår Slöinge Sweet Kombucha är inte fermenterad så länge och saknar den annars vanliga vinägertonen. Det finns nu kombucha att köpa i mataffären, men det är egentligen smaksatt läsk. Kombucha är en levande jäst-/bakteriekultur och är en kylvara.

Vilket kaffe tycker ni är bäst i mataffären?
Det vill vi helst inte svara på. Industrikaffe står för något vi inte tror på eller kan sympatisera med.

Varför är kaffet så ljust/tunt?
Det är helt enkelt rostat väldigt varsamt. Det som ger ett kaffe den svarta färgen är mestadels sot och det tycker vi inte om att dricka. Att det upplevs annorlunda i munnen beror på avsaknaden av defekter såsom beska och brända toner.

Varför har ni olika färger på påsarna?
Färgen på påsen signalerar rostgraden. Bruna påsar = ljusrostat, svarta påsar = lite mörkare rostning. Vårt mest mörkrostade kaffe är ungefär som ett kommersiellt mellanrostat kaffe.

Vad betyder färgen på frimärken på etiketterna?
Daniel samlade på frimärken som barn, men det har egentligen ingenting med saken att göra. Frimärket är en symbol för kaffets långa resa till Sverige. Färgen på frimärket ändras till den färg som Daniel upplever att kaffet smakar. Till exempel är rött mycket fruktigt och bärigt. Grönt är syrligt och brunt är chokladigt osv.

Har ni smaksatt kaffet?
Absolut inte. Kaffe som inte duger till något annat smaksätter vissa rosterier med syntetiska smakämnen. Vi väljer i stället råkaffe som har potential att smaka på vissa sätt.

Har vi kommit rätt?
Det beror på vart ni ska !? Frågan kommer lite då och då och troligtvis en pik för att vi inte skyltat tillräckligt. Men ändå har de hittat ;-)