Mpemba - Burundi

Klicka på bilden för att ladda ner en pdf med info om kaffet.

Mpemba, Burundi

 

Botanisk variant: Röd Bourbon

Region: Kayanza

Producent: Kazoza N’ikawa Co-op / Mpemba

Process: Tvättat och soltorkat på upphöjda bäddar

Växthöjd: 1800-2000möh

 

Kazoza N’ikawa Cooperative kallas även Mpemba. Det är ett ganska ungt och relativt litet kooperativ som bara funnits i sju år med ca 900 småbönder som levererar sina mogna kaffebär. De sorterar bären mycket noggrant vid ankomsten till processtationen och tar bort alla misstänkta defekta bär. Därefter tas skal och fruktkött bort och kaffet tvättas och torkas på upphöjda afrikanska bäddar. Både innan och efter denna del i processen sorteras kaffet för hand igen för att bara få med perfekta bönor. Denna noggrannhet gör att kaffe från Burundi helt plötsligt är ett av de hetaste länderna i kaffevärlden just nu.

 

Vår rostprofil av Mpemba är lite mörkare än vad Slöinge Kafferosteri brukar rosta, just denna mikrolott visade sig lämpa sig bäst för det och resultatet blir…

 

…”smaker som mörk choklad, karamellsötma och torkade frukter. Fylligt och runt med balanserad syra.”

 

 

Till Butiken

Copyright Slöinge Kafferosteri © All Rights Reserved